Belgisch team SMS Brickbusters wint Champions Award Benelux FIRST® LEGO® League Festival 2022
Rotterdam, 23 mei 2022 - Het team SMS Brickbusters van Sint-Martinusscholen uit het Belgische Herk-de-Stad heeft de Champions Award gewonnen tijdens het Benelux FIRST® LEGO® League Festival 2022. De leerlingen van deze middelbare school scoorden op alle onderdelen gemiddeld het beste en waren daarmee de overall winnaars. De finale van dit spannende, internationale robot- en innovatieproject voor jongeren in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar van basis- en middelbare scholen uit Nederland, België en Luxemburg vond afgelopen zaterdag plaats op het terrein van de RDM Campus in Rotterdam. Zo’n 350 leerlingen verdeeld over totaal 33 teams namen het tijdens het festival via verschillende programmeer-, innovatie- en onderzoeksopdrachten tegen elkaar op.
Het was België boven tijdens de finale, want ook de tweede overall-prijs ging naar Vlaanderen. Deze werd in de wacht gesleept door het team Hidden Lockers van basisschool Merlijn uit Tongeren. Naast de Champions Award vielen na beoordeling van de jury de volgende schoolteams in de prijzen op de afzonderlijke onderdelen: team SMS Brickbusters voor robotpresentatie. Team The Lego Legends uit Gent voor het innovatieproject. Nigorus uit Gent voor het robotontwerp. En Umani uit Drachten voor core values. En de doorzetterprijs was voor team Dragon Robots Gilsdorf uit Luxemburg dat een mooie ontwikkellijn van het robotontwerp liet zien tot de uiteindelijke versie die werd gebruikt tijdens de wedstrijd. De jury prees het winnende Champions Award-team SMS Brickbusters. De leerlingen van deze middelbare school “toonden een supergoed ontwerpproces. Zowel binnen het project als met het robotontwerp. Wat een enthousiasme! Ze waren de terechte winnaars.”
Jongeren uitgedaagd om technische vaardigheden te laten zien
Het Benelux FLL Festival is een alternatief FIRST® LEGO® League-evenement, georganiseerd om de tijdelijke afwezigheid van een nationale organisator op te vangen. De FIRST® LEGO® League (FLL) is een internationale techniekwedstrijd die al sinds 1998 bestaat en in Nederland in 2004 voor het eerst plaatsvond. Jongeren worden daarin uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van zo’n twaalf verschillende opdrachten (missies) met hun eigen gebouwde en geprogrammeerde LEGO-robot. Dit jaar was dat binnen het maatschappelijke thema ‘Cargo Connect’. De finalisten kregen de uitdaging om bij dit logistiek- en transportthema een probleemstelling te bedenken, te formuleren, onderzoek te doen naar een creatieve oplossing ervan en dit te presenteren. Bijvoorbeeld hoe je op een duurzame en slimme manier goederen kunt vervoeren.
Zichtbaar genieten
Het Festival werd georganiseerd door: Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool De Kempel, Vives Hogeschool, Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen, Grescollege, BètaTech Services en BITS Foundation. “Omdat een van de organisatoren, Stichting Techniekpromotie helaas noodgedwongen moest afhaken was het nog even spannend of deze finale door kon gaan. Gelukkig namen verschillende sponsoren het voortouw om het event door te laten gaan. En daar was iedereen blij mee. Want wat waren de deelnemers enthousiast en zag je ze zichtbaar genieten. Felicitaties aan de winnaars, maar ook aan alle deelnemende teams. Dankzij hen was het een succes. Ook mooi was dat we jongeren bezig zagen die interesse hadden in techniek. Met het oog op de toekomst is dat belangrijk, gezien de tekorten in ons land en omringende landen aan grote aantallen goed opgeleid technisch personeel”, aldus Henrik Stevens, algemeen directeur van Techniek College Rotterdam.
Leerlingen OBS Het Overbos en Da Vinci College winnen FIRST® LEGO® League Regiofinale Rijnmond 202
Rotterdam, 22 april 2022 – Leerlingen van de openbare basisschool Het Overbos uit Oostvoorne en de middelbare school Da Vinci College uit Roosendaal zijn de winnaars van de FIRST® LEGO® League (FLL®) Regiofinale Rijnmond 2022. De spannende robotwedstrijd voor basis- en middelbare scholen uit de regio Rijnmond vond gisteren plaats op het terrein van de RDM Campus in Rotterdam. Zo’n tweehonderdzestig scholieren verdeeld over totaal 21 scholen gingen in teamverband (26 teams) al onderzoekend en bouwend de strijd met elkaar aan.
In de internationale robotwedstrijd die al sinds 1998 bestaat en in Nederland in 2004 voor het eerst plaatsvond, gaat het om ontdekken, innoveren, toepassen, integreren, teamwork en vooral ook plezier beleven. De scholieren worden uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van zo’n twaalf verschillende opdrachten (missies), waaronder een LEGO®-robot bouwen en programmeren. Net als voorgaande edities werd er ook dit jaar bij de FLL® weer aangehaakt bij een maatschappelijk thema, en dit keer was dat Cargo Connect. De uitdaging was om bij dit logistiek- en transportthema een probleem te bedenken, onderzoek te doen naar een creatieve oplossing ervan en dit te presenteren. Bijvoorbeeld hoe je op een duurzame en slimme manier goederen vervoert.
Champions Award
De jury beoordeelde het robotontwerp, de robotpresentatie, het themaprojectonderzoek en de onderlinge samenwerking. Daarbij kwamen OBS Het Overbos en Da Vinci College als beste uit de bus en mochten als overall winnaars de Champions Award in ontvangst nemen. Zo was volgens de jury het team van Het Overbos goed op elkaar ingespeeld en hebben ze uitmuntend onderzoek gedaan. Ook Da Vinci College stak er bovenuit. Volgens de jury kwamen ze om te winnen, namen het heft in handen en kenden ze de regels door en door. Het deelnemende team combineerde het innovatieproject met een missie van de wedstrijdmat, core values (beste samenwerking) en het robotontwerp in de presentatie.
Enthousiast en gedreven
De regiofinale Rijnmond werd mede georganiseerd door Techniek College Rotterdam, gemeente Rotterdam, FMJ Group, Hogeschool Rotterdam en WijTechniek. “Uiteraard op de eerste plaats felicitaties voor de winnende teams. Het was prachtig om te zien hoe enthousiast en gedreven zij, maar ook alle andere deelnemers waren. Mede dankzij deze wedstrijd kunnen leerlingen op een educatieve en leuke manier hun talenten voor techniek ontdekken. Dat ondersteunen wij vanuit onze opleiding van harte. Zeker nu we in Nederland te maken hebben met grote tekorten aan technisch geschoold personeel, is het goed om jonge mensen al vroeg te interesseren voor techniek”, zegt Reshma Jitbahadoer, onderwijsteamleider Metaaltechniek bij Techniek College Rotterdam.